Sztuka tworzenia własnych mebli i dekoracji wnętrz.
Fermentacja alkoholowa jest beztlenowym procesem przemiany materii, który pozwala drożdżom (Saccharomyces cerevissiae) spożyć cukry z soku z winogron, by uwolnić dwutlenek węgla i alkohol etylowy, jaki pozostaje w finalnym roztworze wina. Stężenie alkoholu etylowego różni się w zależności od typu winogrona oraz warunków. Na przykład w winach stołowych jest między 7 a 14 procent, w winach musujących, 11 a 13 procent, w sherry między 16 a 18 procent. Najczęstszym sposobem w celu uzgodnienia zawartości alkoholu w winie jest zmierzenie jego temperatury buchania – dowiedz się więcej na witrynie wina. Wina mają oprócz tego niewielkie ilości innych alkoholi, takich jak alkohol metylowy. Nie są one prostolinijnym wynikiem fermentacji, jednak hydrolizy pektyn (odkrywających się w skórce winogrona) za wsparciem przedsięwzięcia enzymów. Bo pektyna znajduje się bardziej w skórce niż w soku, białe wina zawierają sporo mniej alkoholu metylowego niż wina czerwone. W niektórych wypadkach się podgrzewa sok, żeby wyeliminować tą kompozycja metylową, choć w takiej ilości nie jest ona wroga dla organizmu.
2. Tutaj
3. Przeglądaj
4. Zobacz więcej
5. Zobacz stronę Jak zarządzać finansami osobistymi?